ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ DUBAI.

  Η αεροπορική εταιρεία Emirates είναι το κάτι άλλο. 
Τελευταίου τύπου μηχανές, πετάς και δεν ακούς τίποτα, περιποίηση, καλό φαγητό, ασε η πρώτη θέση.. Οι αεροσυνοδοί πανέμορφες, χαμογελαστές, γλυκύτατες - λες και βγήκαν απο διαφήμιση. Σκοτώνονται να εξυπηρετήσουν.Δεν είχε όμως εισιτήρια και έτσι olynpic air για σιγουριά,και δεν ήταν κι άσχημα..Ομορφα ξενοδοχεια,παντου ατελειωτες οικοδομες.   

    Πεντάθαρη πόλη (ένα τόσο δα σκουπιδάκι δεν βρήκαμε πουθενά) με μεγάλες λεωφόρους, παρτέρια με πολύχρωμα λουλούδια κι ουρανοξύστες. Εμβλημά τους : <Εσείς σκέφτεστε κι εμείς το πραγματοποιούμε> !
 Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο παντού !
Τέτοιος οικοδομικός οργασμός πουθενά στον κόσμο! Τόσοι γερανοί μικροί, μεγάλοι, τεράστιοι όπου και να κοιτάξεις ακόμα και πάνω σε ουρανοξύστες !
Αξιοθέατα  ομως δεν έχει.Αν περιμένετε κουλτούρα, μουσεία, ιστορικές μνήμες και ότι άλλο για να χορτάσετε τροφή του μυαλού, θα σας λυπήσω.... Είναι όμως μια ευκαιρία, αν πραγματικά θέλετε να μείνετε με το στόμα ανοιχτό, για το τι μπορεί να κατασκευάσει ο άνθρωπος στην απόλυτη υπερβολή, όταν υπάρχει χρήμα!Μου είπαν πει να πάρω το δίπατο λεωφορείο να δω την πολη. Οποιος πάρει το ''αγγλικό'' λεωφορείο για να κάνει το γύρο, γελάει πολύ:
 
Η ξεναγός σου λεει "δεξιά βλέπετε το Ιntecontinental, αριστερά το Radisson, πίσω το Sofitel". 
Άλλοι κάνουν ξενάγηση σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους - κι αυτοί σε πάνε τσάρκα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Ηθελα επισης το λεωφορείο που κάνει γύρο και στην πόλη και κάποια στιγμη γίνεται και πλωτό, αλλά η παρέα δεν άντεχε τοσο ρεζιλίκι.

        Ο καιρός το Μαιο είναι μια χαρά αλλά ζεστός, γύρω στους 30-38 βαθμούς.
 Είναι από τις ασφαλέστερες περιοχές που έχω ταξιδέψει. Οι ντόπιοι είναι ευγενέστατοι και πολύ εξυπηρετικοίαρκει οι γυναικες να ειναι ντυμένες χωρίς να προσβάλουν τα πιστεύω τους, αν και ειναι συνηθισμενοι πια απο τους τουριστες. !Οι παροχές σε τεχνολογία αξεπέραστες !

       Την επόμενη φορά που θα πάω  θα κλείσω ξενοδοχείο κοντά στο Emirates, γιατί ομολογώ ότι με γοήτευσε όλο αυτό το παραμύθι, θα νοικιάσω αυτοκίνητο με οδηγό και σίγουρα θα πετάξω απευθείας και με emirates για να γλυτώσω χρόνο ,και να χαρώ την περιποίηση !
Και σίγουρα να αφεθείτε για λίγες μέρες στο απόλυτο "ντάντεμα" της ξενοιασιάς και της καλοπέρασης!Τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά, πολυτελή και προσιτά για ότι προσφέρουνΤο ξενοδοχειο που μεναμε εμεις το Μetropolitan hotel dubai   http://metropolitandubai.habtoorhotels.com/site/general/Default.aspx ειχε και happy hour 6.30-9.30 το βραδύ με δωρεάν μεζεδάκια και ποτά , ευκαιρία να κόψεις λίγο η πολύ τη λιγούρα της ημέρας και να γίνεις ντέφι απο τα πολλά ποτά.
     Οι αποστάσεις μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων στο Νέο Dubai (όπου και απίστευτες κατασκευές) είναι τεράστιες. Δεν αντικατοπρίζονται στους χάρτες και μπορεί να ξεγελαστείς σκεπτόμενος ίσως τα δικά μας οικοδομικά τετράγωνα που τα περπατάς με τα πόδια !
Τα τεχνητά νησιά με τις υπέροχες βίλες τα είδαμε μόνο σε φωτογραφίες και σε μακέτες διαφημίσεωn στο emirates mall!
Οι διαδρομές ανάμεσα στους ατέλειωτους ουρανοξύστες νομίζω ότι απομυθοποιούν το Manhattan  με το ρυθμό που χτίζονται !

Σαφαρι στην ερημο επισης δεν καναμε μια και ειχαμε μονο 3 μερες αλλα απο όσα άκουσα είναι όμορφη εμπειρία.
        Περασαμε καραπληκτικα στο μεγαλο παρκο με τις πισινες to wild wadi park,http://www.jumeirah.com/hotels-and-resorts/Wild-Wadi .με στις νεροτσουλήθρες. (Προσοχή: Να θυμάστε ότι η δική τους Παρασκευή είναι αργία. Σαν την Κυριακή μας. Μην κάνετε λοιπόν την βλακεία που  Κυριακή γιατί οι ουρές είναι απερίγραπτες και ο ήλιος καυτός. Μην ξεχνάτε καπέλο, γυαλιά ηλίου (ο ήλιος είναι δυνατός) και αντιηλιακό. Ηταν πανέμορφα γεματος ο τοπος πισινες ,ποταμια να κολυμπας να δεις ολο το παρκο,καφε εστιατόρια,πισινες με κυματα για σερφ και κολυμπι,μανιταρια που πετουν νερο,απιστευτη διασκέδαση. Θέλει αρκετς ωρες να το χαρει κανεις.
      Το Emirates shopping center όπου και το Ski Dubai, με κήπο και συντριβάνια και νερά που χορεύουν, για να γευματίσεις και να καπνίσεις ! Οι εκπτώσεις στις επώνυμες ακριβές μάρκες δεν είναι σπουδαίες. Στις λιγώτερο γνωστές όμως είναι πραγματικά έως 70%.
 Το φαγητό δεν έχει κάτι το εξαιρετικό, βρίσκετε τα πάντα και δεν είναι ακριβά.Αν πας σε μεγάλα εστιατόρια σε ξενοδοχεία το φαγητό ειναι εξαιρετικό , λίγο ακριβό αλλα το καλό πληρώνεται.

       
Χαβαλέ έχει και το SKI DUBAI στο Mall of the Emirates. Το εισιτήριο είναι γύρω στα 30 ευρώ το άτομο. Η θερμοκρασία μέσα είναι -2 με -4. Μέσα στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται και η στολή (Παπούτσια, καλτσες, μπουφάν, παντελόνι). Σκούφο και γάντια οχι κι έτσι ξεπαγιάζεις , οπότε καλό είναι να εχει προνοήσει κανείς.
Οι αγορές μας δεν διαφέρουν από τις δικές τους. ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ.Η  μεγαλύτερη τελικά "ατραξιόν" του Dubai είναι το τεράστιο ξενοδοχειακό σύμπλεγμα Madinat Jumeirah (αυτό περικλείει και τον Burj και τις νεροτσουλήθρες και άλλα τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία). Το Souk Madinat - μέρος κι αυτό του συγκροτήματος;
Τα μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα που σε μεταφέρουν οπουδήποτε μέσα από μαγευτικές διαδρομές και πανέμορφους κήπους. (Όταν είσαι ένοικος όλες οι μεταφορές είναι δωρέάν)... Πανέμορφα τα κανάλια με τις γόνδολες, νερά άφθονα να τρέχουν από παντού, μεγαλείο της αρχιτεκτονικής.
Πραγματικά πίστευα ότι ζούσαμε τις Χίλιες και Μια Νύχτες και
πως από κάποια μεριά θα σκάσει μύτη η Χαλιμά, ο Αλή Μπαμπά με τους 40 κλέφτες και το μαγικό τζίνι που πραγματοποιεί τις ευχές. Τ α μαγαζιά για τις γυναίκες η χαρά του shopping.Oμορφα και τα τουριστικά μαγαζιά αλλα αρκετά ακριβοτερα απο το κέντρο της πόλης.
Το hΜadinat Jumeiran , δεν υπάρχουν λόγια γι αυτό το συγκρότημα με το ποτάμι, τις γόνδολες, τις απίθανα όμορφες ξύλινες Αραβικές κατασκευές , τα εμπορικά του με αντίκες και ξυλόγλυπτα, όπου πρέπει να δειπνήσεις, όταν ανάβουν τα φώτα και μοιάζει παραμύθι  ! Οτι ωραιότερο έχει το Dubai είναι εκεί.
       Ενα άλλο μέρος για shopping είναι το KARAMA,για τους λάτρεις των mirror image replicas, δηλαδή η αγορά με τις απομιμήσεις γνωστών οικων.Φανταστικα γραφική αγορά αλλα πρέπει να πας με κάποιον που ξέρει για να ανοίξουν οι ΄΄πορτες ''μια και αυτά τα ειδη απογορευονται και έτσι δυσκολα θα σε ανεβάσουν σε άλλους οφοφους των μαγαζιων τους οπου εκει σίγουρα θα θαμπωθει κανείς απο την ποικιλία απο τσάντες , ρολόγια, βαλίτσες, μπιζού, ρούχα, παπούτσια επώνυμα, φτηνά αλλα ,imitation.(οριτζιναλε μαϊμού που λέμε).
      Ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου ( Βurj Dubai - 900m ), στην κορυφή του έχει επίσης γερανό και δεν θα τελειώσει ποτέ για να μην τον ξεπεράσει άλλο οικοδόμημα στον κόσμο ! Πανέμορφο ξενοδοχείο που χρειάζεσαι ενα μηνα τουλάχιστον πριν να εχεις κλείσει τραπέζι να μπεις να πιεις ένα καφέ και μέχρι εκεί,για να το δεις,η από βίντεο sto youtube η απο φωτογραφίες.
Το Burj al Arab  είναι πανέμορφο 7στερο και βάλε και απλησίαστο για το μέσο ελληνα!
      Τα ταξί είναι άφθονα, και φθηνά ! Ομως δεν σταματούν οπουδήποτε στο δρόμο και δεν ανταποκρίνονται στα νεύματα και τρέχουν σαν τρελοί.. Τα βρίσκεις μόνο στα εμπορικά κέντρα, όπου η αναμονή είναι μεγάλη, συνήθως με αριθμούς προτεραιότητας και οι ουρές τεράστιες (κυριολεκτώ) ειδικά τις ώρες αιχμής ευτυχώς μας το ειχαν πει και δεν ταλαιπωρηθηκαμε! Υπάρχουν και πειρατικά κατόπιν συμφωνίας για το κόμιστρο. Ισως η καλύτερη λύση : ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό για 12 ώρες (100$), να πάτε όπου θέλετε, ακόμα και σε άλλα εμιράτα π.χ. το Αμπού Ντάμπι είναι 1μιση ώρα...για όσους έχουν μέρες αξίζει τον κόπο, εμείς την επομένη φορα αν υπάρξει.Το μποτιλιάρισμα της ώρες αιχμής, παρά τις 6 και 1 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση, είναι απερίγραπτο! Τώρα φτιάχνουν εναέριο μετρό. Ολα τα εμπορικά κέντρα έχουν δικά τους αυτοκίνητα (μικρά λεωφορεία) και μεταφέρουν τους πελάτες τους σε κεντρικές πλατείες - συνήθως κοντά στα ξενοδοχεία - πράγμα πολύ βολικό, αφού αποφεύγεις τις ουρές για ταξί.
     Ο χρυσός απομυθοποιείται στην gold souk γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή, τα μαγαζιά είναι άπειρα και τα εκθέματα κατά εκατοντάδες, ώστε στο τέλος αδυνατείς να διαλέξεις οτιδήποτε ! Η ποσότητα και η αφθονία εκμηδενίζει την αξία τους. Ομως σηκώνουν παζάρι και οι τελικές τιμές είναι καλές.Η αγορά των μπαχαρικών καταπληκτική.
      Για nightlife  σε μπαρ των ξενοδοχειων οπου εκει μονο επιτρέπεται το ποτό.Το  Buddha Bar Grosvenor House, Dubai Marina,
Al Sufouh Road, PO Box 118500 Dubai, UAE
Green Valley, Dubai,  διάλεξαν τα ξαδελφια μας για μια όμορφη βραδιά,και είχαν απόλυτο δίκιο.Για δειπνο σε λιβανεζικο εστιατοριο στο Emirates tower hotelhttp://www.jumeirah.com/Hotels-and-Resorts/Destinations/Dubai/Jumeirah-Emirates-Towers/The-Resort/ ,ευχαριστηθήκαμε φαγητό μια και η λιβανέζικη κουζίνα μοιζει πολύ μ ε την δική μας
Τ ιμη μας που φιλοξενηθήκαμε για γεύμα ενα βραδύ σε ένα υπεροχα ανατολίτικα διακοσμημενο σπίτι στο sharzah, καλεσμένοι απο υπερβολικά τη φιλόξενη συγκενικη  οικογένεια που ζούσε εκεί, που μας τιμησε ανοίγοντας το σπίτι της και κάνοντας μας ενα  τραπέζι και γλέντι που θα μας μείνει αξέχαστο.Σε υπέροχα αρχιτεκτονικα κτήριο,ενα καλόγουστο διαμέρισμα επιπλωμενο με  αραβουργήματα και κομψοτεχνήματα απο όλο τον κόσμο. Αυτό που μας εξέπληξε ομως είναι η φιλόξενη διαθεση που μας έκανε να νιωσουμε πρίγκιπες απο το παραμύθι χίλιες και μια νύχτες.Λιγο η πόλη, λίγο η φιλοξενία,η παρέα,το ζήσαμε τελικά το παραμύθι.Aξιζε τον κόπο τελικά αυτό το ταξίδι και μπορέσαμε να δούμε τα περισσότερα απο όσα θελαμε να δούμε και χωρίς ξεναγησεις μια και διαλέξαμε να παμε μονοί μας μια και εκει είχαμε τους δικούς μας ανθρώπους.Αλλα και χωρίς γνωριμιες εκεί με λιγο ψάξιμο στο διαδίκτυο περνεις οτι πληροφορίες θέλεις και αν μιλας αγγλικά τα βρίσκεις όλα. Αυτό το ταξίδι μας έγινε το 2007 αλλά ήθελα να μοιραστώ αυτες τις εμπειριες για να μην ξεχάσω κάποιες λεπτομερείς με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...